Allegria

Zgodovina

Allegria d.o.o je bila ustanovljena v začetku leta 1991. V istem letu je Marina Božič Lanza odprla svojo prvo trgovino na Lentu.

Allegria je bila prva trgovina, ki je v Slovenijo uvozila čevlje iz sosednje Italije. Takrat so poleg Allegrie obstajale le Peko, Borovo in še nekaj trgovin s čevlji. Marina Božič Lanza je bila drzna in si je upala posegati po zadnjih italijanskih trendih kar je v mesto Maribor takrat prineslo pravo modno svežino. Naslednje leto , torej v 1992 se je pričela širiti in odprla je še eno trgovino in sicer v tedanji Jurčičevi pasaži. Tam je bil takrat center dogajanja, le dovolj uspešni in hitri trgovci so si zagotovili tam poslovni prostor. Svojo ponudbo je razširila tudi na moške čevlje, tisti pravi modni poznavalci  so se tega zelo razveselili, saj se je do takrat v našem mestu prodajala le stroga klasika.

Cilj tedanje Allegrie je bil približati najnovejšo italijansko modo čevljev pripadnicam ženskega in moškega spola. Pripeljati znane in kvalitetne italijanske znamke V Maribor. Dokaj hitro so se v Maribor pričele voziti tudi Ljubljančanke in Celjanke, saj smo imeli edini takšno izbiro italijanskih znamk.

Maribor se je pričel razvijati, pričela se je rast in s tem želja prebivalcev po urejenosti, po kvaliteti. Takrat se je pričel graditi tudi trgovski Center City. Preselili smo se v večji ulični lokal z prostornimi izložbami. Takrat je nastalo prvo povpraševanje po oblačilih. Ponudbo smo razširili, dodali nekaj modnih znamk oblačil in veliko modnih dodatkih, usnjenih torb in pasov. Povpraševanja smo imeli vedno več in prostora vedno manj. Marina Božič Lanza  je bila prva, ki je v Slovenijo pripeljala priznani znamki Fendi in Roccobaroco, za Maribor je bil to zelo pomemben dogodek, skoraj vse Mariborčanke so prišle vsaj pogledat, kako zgledajo t čevlji teh dveh znamk.

Allegria je vedno iskala najboljše lokacije in se kasneje tudi preselila na Grajski trg in zapustila trgovski center City, ki je takrat začel izgubljati frekvenco. S pričetkom gospodarske krize smo tam prodajni program razširili tudi na modne kose, ki so cenovno dostopni vsem.

Zatem smo se iz Partizanske ulice tudi preselili, odprli smo Gosposko v kateri poslujemo še zdaj.

Začetki Kim Božič segajo že več kot 12 let nazaj, ko je med študijem začela delati v prodaji, velikokrat pa sem potovala z mamo v Italijo in sodelovala pri naročilih. Takoj sem vedela, da želim podjetje voditi in ga uspešno širiti. Voditi sem ga začela prav v času gospodarske krize v letu 2010. Marina Božič Lanza  se je takrat odločila, da se bo posvetila še drugemu poslu, ki je postal v tem obdobju bolj dobičkonosen. Moj cilj je bil, da kljub krizi ostanemo uspešni in se poskušamo še bolj približati ciljnim kupcem, prav tako pridobimo nove. Začeli smo jim ponujati tedensko nove kolekcije in cim bolj izbrane modne kose, ki jih ne najdejo drugod.

V zadnjih štirih letih pa sem začela koncept trgovine nekoliko spreminjati. Dobili sem tudi okrepitev , mojega zaročenca Nejca, ki me podpira v vseh mojih idejah, spremlja na Milanskih sejmih (slika) in mi pomaga uresničevati cilj za ciljem.

Zdaj delamo koncept multibrandinga. Razširili smo ponudbo oblačil, dodali nekaj znamk. Prav tako razširili ponudbo dodatkov.  Kupcem želimo ugoditi tako, da pri nas dobijo urbano modo čevljev in oblačil po zadnjih trendih.  Sodobna ženska , naša stranka nima časa za obisk večih trgovin, pri nas zato dobi celoten stajling različnih blagovnih znamk z vsemi dodatki.

V Maribor smo pripeljali nekaj novih znamk, kot  Calvin Klein – njihovi čevlji iz linije Black label, Isabela lo Russo, Juicy Couture, Dixie, L’estrosa in nekaj drugih.

Pripeljali smo tudi kar nekaj časa zelo zaželeno in iskano znamko ženskih oblačil Sugarbird, za katero smo postali tudi zastopnik. Znani so po ženstvenih krojih in Disney in drugih motivih na oblekah, ki navdušujejo pripadnice ženskega spola po vsem svetu.

Zatem smo odprli smo tudi spletno trgovino, naš team se razširili, tako v poslovalnici kot tudi v pisarni (spletni urejevalci),  v spletni trgovini imamo nekaj več kot 1000 različnih modnih kosov.

Ponosna sem tudi na naše sodelovanje s talentiranim Mariborskim oblikovalcem Davidom Hojnikom. Zaradi povpraševanja in želje strank po unikatnih in posebnih modnih kosih, je posebej za nas izdelal kolekcijo Dh fashion x Allegria V ta namen smo pripravili tudi nekaj modnih dogodkov . Kasneje smo postali nerazdružljivi , David  me je pospremil s svojimi kosi tudi v prestolnico, kjer smo dobili ogromno pozitivnih odzivov.

Zelo ponosna pa sem tudi, da smo pred dvemi leti uspeli odpreti novo poslovalnico v centru Ljubljane.

Po uspešno zaključenem letu 2018 smo se odločili lotiti prenove prostora v Mb na Gosposki 25 , ki nam je ustvaril kar nekaj preglavic in zivčnih trenutkov.